Greenlight litteratur

For oss som bor i Grenland er vannet en naturlig del av hverdagen. Elva binder Skien og Porsgrunn sammen i møte mellom havets saltvann og ferskvann fra øvre Telemark. Fossene durer i Skien gjennom alle årets dager og Telemarkskanalen starter reisen innover og oppover i landet. Overalt er vi omringet av vann. Hva gjør det med oss? Hva har det betydd? Hva kan det komme til å bety?

Greenlightdistrict inviterte seks sakprosaforfattere til intensiv skriveworkshop i Skien en uke i mai for å undersøke vannets betydning for Grenland. Kurator for prosjektet er Mette Karlsvik (NO). På oppdrag av Greenlightdistrict inviterte hun følgene forfattere til å delta: Cia Rinne (FI), Susanne Christensen (DK), Hanne Ramsdal (NO), Torolf Kroglund (NO) og Simen Sætre (NO).

Resultatene fra den intensive workshoppen presenteres denne kvelden.

Tekstene som er produsert kan du lese i festivalkatalogen.

Greenlight litteratur er støttet av Nordisk kulturfond, Norsk kulturråd og Fritt ord.

OM

Cia Rinne er tysk-finsk-svensk forfatter, bildekunstner og lydkunstner med bakgrunn fra filosofi (MA). Rinne jobber dokumentarisk og tverrfaglig, og blir publisert både i bok (f.eks. boka sentences, Forlaget Gestus, Copenhagen 2019 | I feel very miserable about sentences, no Press, Canada 2019) og satt opp på scene (f.eks. librettoen Trial&Eros. A Symposion. (komp. Henrik Strindberg and Sofia Jernberg, Takkelloftet, Royal Opera, Copenhagen 2019).

Hanne Ramsdal er utdannet litteraturviter og avsluttet i 2017 en master i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber med tekst og iscenesettelse innen litteratur, film, teater og kunstprosjekter og har erfaring med regi av kortfilm og diverse arbeide innenfor scenekunstfeltet. Hun har også utviklet tekst for opera i samarbeide med komponist Erik Dæhlin, og i februar 2018 ble «Her» av Erik Dæhlin og danser/sanger Silje Aker Johnsen vist ved Den Norske Opera. Hun har for tiden arbeidsstipend fra Dramatikerforbundet.

Mette Karlsvik er fra Nordmøre, og debuterte i 2005 med en roman som fikk Tarjei Vesaas debutantpris. Siden har hun skrevet romaner som eksempelvis Pol, som handler om regnet i Bergen, dikt som UR som handler litt om det første havet, og sakprosabøker Vekstvilkår som handler litt om Hjellevatnet og Ytre Oslofjord. Som forfatter har Karlsvik mottatt priser som Skardstipendet, Stig Sæterbakken Minnepris og Skien kommunes kunstnerstipend (2013). Karlsvik er også dramatiker og kurator for litteraturdelen av Greenlightdistrict.

Simen Sætre er forfatter, han har jobbet som journalist i Morgenbladet i 14 år, og før der i Aftenposten. Han har skrevet fem bøker hvor han undersøker ulike deler av samfunnet gjennom reportasjer og portretter. Den lille stygge sjokoladeboka (2004), Hugo (2006) Petromania (2009), Fjordman (2013), Tolken (2017). Han jobber for tiden med to bøker, blant annet en om lakseproduksjon.

Susanne Christensen er en dansk-norsk kritiker og essayist som kom til Bergen ved tusenårsskiftet for å gå på Skrivekunstakademiet i Hordaland, Forfatterstudiet i Bø, og mastergrad i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bø. Christensen har mellom annet skrevet for Klassekampen og Morgenbladet. Fra 2007 til 2010 var ho medredaktør i Vagant. Siden har ho vært fast spaltist for bladet. Christensen har også publisert artikler i ei rekke andre tidsskrift og antologier, og tar føre seg mange tema innenfor litteratur, visuell kunst og musikk. Ho debuterte som sakprosaforfatter i 2011 med Den ulne avantgarde på Flamme forlag.

Torolf E. Kroglund er utdannet litteraturviter, tidligere festivalsjef i Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad, nå kultursjef i Risør. Har skrevet flere dokumentar og sakprosabøker, blant annet fra skateboard- og jeger-miljø som er overraskende subkulturelle i norsk offentlighet. Siste bok er Reise med ål – en personlig reiseskildring som samtidig handler om naturvern, forskning, kystkultur og om “det vi ikke visste at vi ikke visste”, for eksempel om ål – som svømmer tallrik rundt i ethvert vassdrag nært oss men som likefullt er en rødlistet art på verdensbasis. Boka er foreløpig oversatt til tysk og svensk.

Åpning: Wood and Clay

Utstillingen er kuratert av Sara Möller (SE) og Catrine Danielsen (NO). Følgende kunstnere er involvert: Daniel Slåttnes Hanne Ekkeren Hans Kristian Borchgrevink Hansen Sarah Jost

Les mer…

NK Temautstillingen 2021

Utstillerne på Temautstillingen 2021.  I NK sin Temautstilling 2021 samarbeider NK Sør-Norge med Telemark Kunstsenter, Spriten Kunsthall og kunstfestivalen Greenlightdistrict. Det ble i august 20 utlyst en open

Les mer…

Seminar: Greenlight intro

Tverrfaglig seminar på Prestegårdshagene andelsgård   14:00 Velkommen ved vertinne og moderator Gunn Marit Christenson 14:30 I skogens dype stille ro ved forfatter og biolog

Les mer…
Foto: Lasse Marhaug

Konsert: Lost Girls

Lost Girls (artist and writer Jenny Hval and multi-instrumentalist Håvard Volden) release their first album after collaborating for more than ten years. Volden has been

Les mer…