NK Temautstillingen 2021

Utstillerne på Temautstillingen 2021. 

I NK sin Temautstilling 2021 samarbeider NK Sør-Norge med Telemark KunstsenterSpriten Kunsthall og kunstfestivalen Greenlightdistrict. Det ble i august 20 utlyst en open call for kunstnere og prosjekter. Av 297 søkere er 33 kunstnere/kunstprosjekter antatt. 

Tema “Skog”

Historien om Telemark er historien om skog, fra vikingtid, gjennom nasjonalromantikken via industrihistorien og til nåtidens miljø- og klimaproblematikk. Skogen har gitt mennesker ly, føde, myter, tro og overtro. Viktige deler av vår nasjonale og regionale kulturhistorie, våre tradisjoner og estetikk har grunnlaget sitt her. I dag er skogen et globalt tema både i næringslivet og i samfunnsdebatten. Den påvirker menneskenes indre utvikling og samfunnets ambisjoner. Stadig flere forskere peker på at skogen har en større verdi om den forblir urørt enn om den høstes fordi skogen i seg selv skaper et økosystem som garanterer for opprettholdelsen av biologiske kretsløp. Skogens betydning for menneskets trivsel og helse er ubestridt. Lukten og smaken av skogens skatter kan ikke googles.

Det norske samfunnet har endret seg mye fra den gang myter og eventyr preget menneskers forhold til skog og natur. Samtidig ser vi en sterk og fornyet interesse i kunsten for det å gjøre naturopplevelser til kilde for inspirasjon, sammen med et økt fokus på kunstnerens møte med materialer. Dette kan henge sammen med at både filosofien, vitenskapen og kunsten utfordrer idéen om materialet som passivt objekt. Gjennom temaet skog er kunstnere invitert til å aktivisere materialenes egne krefter og presentere ulike uttrykksformer og produksjonsmetoder som har en eller flere referanser til skogen.

Juryen besto av
Mårten Medbo, doktorgrad i kunsthåndverk og lektor ved Konstfack i Stockholm (juryleder)
Hilde Tørdal, representant for Telemark Kunstsenter
Catrine Danielsen, representant for Spriten Kunsthall
Tuva Gonsholt, glasskunstner og representant for NK Sør-Norge
Sidsel Hanum, keramiker

Kunstnerne
Aron Irving Li
Bendik Syversætre Johannessen
Idun Sira
Millie Behrens
Moderne Ruiner
Kjell Gunnar Overøye
Ebbe Arneberg
Hege Osdalen
Elin Hedberg
Tor Alex Erichsen
Irene Haslum
Anne Line Sund
Brit Dyrnes
Marianne Berg
Toril Redalen
Marianne Bredesen
Bente Knudsen Sanden
Stuart Ian Frost
Barbara Czapran
Martine Linge
Kristina D. Aas
Siri Berqvam
Jannik Abel
Ingeborg Stana
Amanuelabiy Abraham Gemeda
Kristine Fornes
Cathinka Mæhlum
Hanne Øverland
Sidsel Palmstrøm
Eyvind Solli Andreassen
Atle Selnes Nielsen
Alessandro Marchi
LOCUS

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd og Vestfold og Telemark Fylkeskommune. 

Åpning: Fra skog til Google

Kuratorene Anna Ihle og Odd Fredrik Heiberg åpner utstillingen Fra skog til Google og gjennomfører kunstnersamtaler med kunstnerne. Følgende kunstnere er involvert: Istvan Virag Jessica

Les mer…

Åpning: Wood and Clay

Utstillingen er kuratert av Sara Möller (SE) og Catrine Danielsen (NO). Følgende kunstnere er involvert: Daniel Slåttnes Hanne Ekkeren Hans Kristian Borchgrevink Hansen Sarah Jost

Les mer…