Stine Gonsholt & Åse Løvgren: The Valley

Hvor: Galleri Hi10 //

12/09/2019 //

21:00:00

Stine Gonsholt og Åse Løvgren viser to kortfilmer ved Galleri Hi10.

The Valley er en essay-film som bruker et lite tettsted, Dale, på Vestlandet som et prisme for å se på globale endringer knyttet til produksjon og økonomi. I Dale er den gamle tekstilfabrikken gjort om til en datapark som graver etter bitcoin. Dataparken ble plassert her på grunn av tilgang til billig vannkraft, på samme måte som tekstilfabrikken ble grunnlagt her i 1879 på grunn av de store vannkraftressursene som omgir dalen. Vannet flyter gjennom rør og blir strøm, data renner gjennom ledninger, og kapital og arbeidsplasser strømmer globalt til der den er mest virksom.

I filmen har billedkunstnerne samarbeidet med Alexander Rishaug som har gjort lyden på filmen. Gjennom feltopptak og visuelle “opptak” av stedet, beskrives det i et abstrakt og nyansert bilde med mange lag.

Videoen Other Figurations kobler sammen hvordan tekstilindustrien har vært ledende både i endringer av arbeidsforhold og i utvikling av maskiner og digital teknologi. Hullteknologien som ble utviklet i tekstilindustrien er å regne som den første binære programmeringsteknologien, et forstadie av datamaskinen. Tekstilindustrien har også vært en sentral kamparena for arbeidermakt og identitet. Videoen spør etter andre arbeiderfigurer enn den som ble beskrevet av Marx og Engels, samtidig som den påpeker fallgruvene til en slik diversifisering.

Støttet av Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes vederlagsfond, Bergen Kommune, Bergen senter for elektronisk kunst og Norsk Trikotasjemuseum.

OM

Stine Gonsholt arbeider som billedkunstner, kunstkonsulent og kunstformidler. Hennes kunstpraksis omfatter video, foto, animasjon, tegning og lydinstallasjoner, parallelt med samarbeidsprosjekter innen dokumentarfilm og eksperimentell video. Hun arbeider også med artist books og offentlige utsmykninger. Gonsholts arbeider er vist internasjonalt og innkjøpt av bla. Norsk kulturråd (2005). Hennes debut som dokumentarfilmskaper Mission Mongolia ble tildelt BKH-prisen i 2003 og vist på NRK. Hun mottok Telemark fylkeskommunes Fotavtrykk pris 2014, og har hatt gjesteopphold bla ved Citè International des Arts i Paris, ZKU i Berlin og SìM i Reykjavik. www.gonsholt.com

 

Åse Løvgren er en kunstner som arbeider i en rekke formater der samarbeid ofte er sentralt. Hun var co-artistic research leader i Synsmaskinen ved KMD, UiB (Synsmaskinen.net). Forskningsprosjektet foreslo en mangesidig undersøkelse av samtidige kriser. Sammen med Karolin Tampere initierte hun det pågående samarbeidsprosjektet Rakett i 2003, som er en mobil plattform for flerstemmig utveksling gjennom samarbeid og undersøkelser innenfor kuratoriske og kunstneriske prosjekter. Med Rakett har Løvgren stilt ut og presentert prosjekter ved blant annet Palais de Tokyo, Bildmuseet Umeå, Murmansk Kunstmuseum og Astrup Fearnley Museum. Hun har hatt gjesteopphold ved ISCP New York gjennom OCA, iaspis, BAC Gotland og NCCA i Moskva. www.rakett.biz