Greenlight 2024 kick-off

20/09/2023

Velkommen til kick-off for kunstfestivalen Greenlight 2024 tirsdag 26. september kl 19 på Karjolen Pub i Porsgrunn.

Program
– Presentasjon av Power Ekroth, kurator for Greenlight 2024.
– Gjesteopptreden: Welcome in my backyard? ved prosjektleder for Fensprosessen Kirsti Arvesen Nesheim.
– Foredrag med utgangspunkt i bokutgivelsen Det grå gullet ved Tom Hovinbøle.

Greenlight 2024
Er det mulig å konsumere oss inn i en bærekraftig framtid? Hva skal til for å finne en bærekraftig balanse mellom økonomisk stabilitet, sosialt velvære og et tilstrekkelig vern av miljøet? Power Ekroth er kurator og har valgt tittelen The Curse of an Unstoppable Appetite for festivalen, med inspirasjon i den greske myten om gudinnen Demeter og kong Erysichton, som hun forbannet til å leve med en umettelig sult. Myten ender med at kongen spiser seg selv, bit for bit og er en skrekkhistorie over menneskehetens ustoppelige begjær på mer og de vidstrakte og katastrofale konsekvensene det fører med seg.

Kunstfestivalen Greenlight gjennomføres i 2024 for 4. gang av Telemark Kunstsenter, Skiens Kunstforening, Spriten Kunsthall og Kunsthall Grenland. Utvalget av kunstnere tar med utgangspunkt i den pågående prosessen i Nome kommune, for å åpne for storstilt gruvedrift på Fensfeltet i Ulefoss, for å utvinne “Rare Earth Elements” (REE). REE er en samlebetegnelse for ulike metaller som har unike egenskaper og hvor etterspørselen er sterkt økende fra produsenter av mobiltelefoner, laptoper, elektriske biler, forsvarsmateriell og mange andre produkter som inngår i det grønne skiftet. Fensfeltet har en svært stor konsentrasjon av slike metaller, men gruvedrift vil åpne for en rekke miljøproblemer få, om noen, kjenner omfanget av, hverken på kort eller lang sikt. Greenlight vil gi kunstopplevelser som kan hjelpe oss med å ta inn over oss disse komplekse problemstillingene, og åpne opp dialog om den globale klimakrisen som truer vår eksistens på jorda. Programmet legger vekt på utvikling av nye kunstverk, workshops, gjesteopphold for kunstnere, formidling og samarbeid mellom kunstnere og lokale industri- og forskningsmiljøer.

Boklansering
Det grå gullet er Tom Hovinbøles nyeste bokutgivelse og utgis på Pontano forlag.
Industrien i Grenland ble i sin tid fundert på foredling av lokale råvarer. En av de viktigste er en litt anonym og grå bergart som skjuler en fantastisk historie og utrolige bruksområder – kalkstein. 500 millioner år gammel tropisk havbunn har vært med på å skape industrieventyr, rikdom og gitt tusenvis arbeid opp gjennom det 20. århundre. Prisen har vært enorme klima- og miljøutfordringer. Men kanskje kan den samme ressursen også være en del av de grønne løsningene på vår tids største utfordringer?

Det grå gullet handler om historiske sammenhenger – og tilfeldighetene de skaper. Det er en historie om Grenland som strekker seg over 1 milliard år tilbake i historien. Boken tar for seg kalksteinens historie, fra den dannes i havet til den foredles til industriprodukter. Sammenhengene mellom naturhistorie og industrihistorien klargjøres. Hvert kapittel tar utgangspunkt i et bestemt sted i Grenland.

Forsidefoto er hentet fra Det grå gullet (Pontano forlag)