FATHER, THIS IS OUR TREE
Verket er en del av et større pågående prosjekt der jeg har utviklet en fiktiv protagonist som utforsker kroppens ubenyttede muligheter. I dette verket tar jeg karakteren ut i skogen og sette den inn i en ny kontekst, og undersøker hva som oppstår mellom kroppen og omgivelsene rundt. Skogen og naturen har en stor betydning for menneskelig gode, men hvor går grensen mellom hvorvidt vi er en del av dette eller om vi utnytter den. Jeg vil se om det finnes et samspill eller om vi har mistet dette fotfestet. Kan elementene vi finner i skogen virke som en forlenger av kroppen og hjelpe oss til å forstå hvorfor vi trenger den. Samtidig stiller jeg spørsmål rundt den iherdig følelsen vi har av å hele tiden trenge oss inn på naturen for vår egen fornøyelse.
Protagonisten i bilde prøver iherdig å penetrere treet med sin egen rumpe, og på denne måten kan treet leses som et påtrengende makt og nytelses-objekt som allegorisk kan peke mot senkapitalismens meningsløse handel. I og med at karakteren er kledd i sportsklær (av plastmateriale) som vi i nyere tid assosierer med friluftsliv og det å være ute. Bildet skal også kaste lys på det formale vi bruker kroppen til, og det kan dras paralleller til samfunnets ekstreme kroppsfokus og kroppsutsmykning.
Bendik Syversætre Johannessen (1996) er en narrativ og visuell forteller. Han arbeider i det performative landskapet, ofte uttrykt gjennom video og fotografi. Hans praksis utforsker forskjellige relasjoner mellom kroppens ubenyttede funksjoner og eksponert handling. Dette formidles gjennom ulike karakterer som er hentet ut ifra hverdagslige og formale situasjoner. Arbeidene kan leses i en kontekst med prøvelser og utfordringer innenfor normative oppfatninger og kjønnsidentiteter, med et sterkt ønske om at betrakteren skal bære inntrykkene med seg i sin egen historie. Syversætre bor og arbeider i Oslo, og er for øyeblikket student ved kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo.


