Image may contain: hill station, sky and outdoor (film, 2021)
Gjennom flere årstider har Istvan Virag besøkt Skiensområdet med sitt kamera for å utforske naturen i kontrast til industriell infrastruktur og utviklingstendenser i den globale dataindustrien. Virag har filmet skogens mangfold, trær, vann, jord og i tillegg menneskelige inngrep i naturen. Han har besøkt datasentre, en tremassefabrikk og diverse institusjoner som forsker på nanocellulose, skogsbiologi og dyrking av menneskelig vev. Feltarbeid er en grunnleggende del av Virags praksis, og med kamerabaserte prosesser ser han på virkeligheten som sitt råmateriale.
Sentrale tema i Virags film er nettverk – skogen som et levende biologisk nettverk, mykorrhiza (symbiose-forholdet mellom planter og sopp) og nettverkslignende fiberstrukturer av nanocellulose. Datateknologiens utvikling og sosiale nettverkstjenester har gitt tilgang til enorme mengder av data. Data samles, analyseres og markedsføres av gigantiske teknoselskaper. Data mates også inn i algoritmer av nevrale nettverk* for å fremme utviklingen av kunstig intelligens.
I spørsmålet om hvem som tjener på datateknologiens eksponensielle utvikling anvender Virag seg av termen overvåkningskapitalisme og datakolonialisme (“data colonialism”). Disse begrep viser hvordan private data fra menneskers liv har blitt handelsvare, og er grunnsteiner i et nytt stadium av kapitalismen. Ønsker du å være en del av dagens samfunn må du følge med og bruke teknologiens nyvinninger, og akseptere bruksvilkår diktert av teknoselskaper.
Istvan Virag (Ungarn) har en BA fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har også studert ved School of Visual Arts, New York og Bilder Nordic School of Photography, Oslo. Virag har stilt ut på blant annet Studio17, Bærum Kunsthall, Podium, Høstutstillingen og Rogaland Kunstsenter.
*Et nevralt nettverk er en samlebetegnelse for datastrukturer, med tilhørende algoritmer, som er inspirert av måten nervecellene i en hjerne er organisert på.


