Billedkunstner Tone Bjordam har endringsprosesser i naturen som gjennomgående tema i sitt kunstnerskap. Hun utforsker naturens påvirkning på mennesket gjennom både abstrakte og naturalistiske formspråk. I fotografiserien «Lavlandskap» ser vi et yrende biologisk mangfold på gamle stubber, rotvelt og i organiske materialer i gammel skog. Kunstprosjektet tar publikum med på en vandring i detaljerte miniatyrlandskap med helt egenartede livsformer som utfolder seg i gammelskogens lav og mosedekker.
Begrepet Morf kommer fra det gammelgreske ordet morphḗ som betyr form, og betegner prosesser hvor noe gradvis endres fra en tilstand til en annen. I gammelskog omdannes organisk materiale i flere omganger, som næring til en lang rekke organismer. Gammelskog renser luft, lagrer karbon og er et naturlig habitat for et mangfold av arter. Kontinuerlige prosesser, både synlige og skjulte for det menneskelige øye, pågår konstant og er livsviktige for naturens balanse og vår eksistens. Dette er «landskap i landskapet» – en slags parallell verden som kan oppdages med fokus, konsentrasjon og et skjerpet sanseapparat.
Tone Bjordam har mastergrad i billedkunst fra Kunstakademiet i Oslo (KHiO), og har atelier i Nordmarka, i skogen utenfor Oslo. Hun stiller ut i inn- og utland og har i mange år samarbeidet med forskere, spesielt innenfor økologi, geologi, biologi, samfunn og klimarelatert forskning. Interessen for å lete etter vakre mønster og å formidle prosesser i naturen stammer opprinnelig fra Tones oppvekst i naturnære omgivelser på gården Bjordam i Bamble, kjent blant annet for sin forekomst av det sjeldne mineralet solstein i berggrunnen.

